Podróżując do nowego dla nas kraju jednym z największych wyzwań jest skosztowanie lokalnej kuchni. Niemieckie przysmaki charakteryzują się wyjątkowym smakiem, atrakcyjnym wyglądem oraz… nutką eksperymentów. Niemieckiej kuchni spróbować powinien jednak każdy, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę fakt zauważalnych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami. Na co warto zwrócić więc uwagę podczas naszych kulinarnych podróży busem do Niemiec?
Według obiegowej opinii niemiecka kuchnia jest odrobinę nudna i monotonna, co na całe szczęście już podczas pierwszego kontaktu okazuje się błędne. Również teza mówiąca o tym, że każdemu posiłkowi towarzyszyć powinno piwo niewiele ma wspólnego z prawdą. Różnorodność niemieckich potraw śmiało konkurować może z najciekawszymi kulinarnie regionami Europy a tylko od nas zależy jak wiele przysmaków uda nam się spróbować. Zacznijmy więc od potraw najczęściej spotykanych, pasujących do wielu okazji.
Wbrew pozorom niekoniecznie z potraw tłustych, niekoniecznie smacznych. To co w kuchni niemieckiej istotne, to zauważalne połączenie z wieloma innymi zagranicznymi tradycjami. Wyczuć bowiem możemy inspirację kuchnią z Austrii, Holandii czy też Francji. Zacznijmy jednak od wędlin i kiełbas, gdzie swoje pewne i niezagrożone miejsce mają szczególnie dwie, Weisswurste, czyli biała kiełbasa oraz Currywurst – smażona kiełbasa w sosie z curry. Typowo niemiecki przysmak, który zyskał także ogromną popularność wśród przybywających Polaków.
Jeśli natomiast chcielibyśmy przenieść się w kierunku wędlin, polecamy zdecydowanie szynkę szwarcwaldzką. Idealna w wielu kompozycjach jak i zupełnie samodzielnym rozkoszowaniu się smakiem. Na niemieckim stole nie zabraknie także gęsiny, przyprawianej i ozdabianej na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu oraz zaczerpniętych tradycji. Całości drobiowej oferty dopełnia kaczka, podawana nie tylko w eleganckich i wykwintnych lokalach.
Ich wybór jest tak ogromny, że praktycznie w każdym regionie znajdziemy dla siebie coś innego, nowego, dotąd niespotykanego. Różnica polega na różnorodności przypraw oraz dodatków, jakie w nich znajdziemy. W większości miejsc znajdziemy natomiast zupę z soczewicy, popularną w podobnym stopniu jak polska pomidorowa oraz zupę cebulową z groszkiem ptysiowym, pozycję tak popularną, że zna ją również każdy mieszkający w Niemczech Polak. Jej smak w połączeniu z drugim daniem tworzy idealną kompozycję.
Nie możemy zapominać także o deserach. Chociaż w Niemczech spotykane są także popularne w Polsce pozycje, mało kto będzie w stanie oprzeć się tradycyjnego, wyjątkowo pysznemu ciastu ze śliwkami. Świeże owoce nadają mu niepowtarzalnego kolorytu. Nie wyjedziemy natomiast z Niemiec bez spróbowania strudla, w połączeniu z jabłkami. Jak widać kuchnia niemiecka, choć nietypowa, zawiera same kuszące propozycje, warte wypróbowania już w trakcie najbliższej wizyty u naszych sąsiadów.