Podróżując do większości krajów, czy to w Europie, czy też gdziekolwiek na świecie, jedynym z najciekawszych elementów wartych poznania jest miejscowa kuchnia. Mnogość przypraw, niecodziennych potraw, kulinarne ciekawostki oraz wyjątkowe zwyczaje zachęcają do zapoznania się z ofertą kraju do którego podróżujemy. Nie inaczej jest w Holandii, którą także od tej strony warto poznać udając się chociażby na krótką wycieczkę.
Jak podaje Wikipedia, sami Holendrzy nie są szczególnie dumni ze swojej kuchni. Jest prosta i chociaż smaczna, nie odznacza się zbyt wieloma fajerwerkami kulinarnymi. Skupia się przede wszystkim wokół standardowych składników, takich jak ziemniaki, warzywa i mięso. Musi być prosto, zdrowo, pożywnie i tanio. Ot, cała charakterystyka kuchni holenderskiej. Czy jest nudna? Zdecydowanie nie, chociaż większość turystów oczekiwałaby zapewne o wiele bardziej wyszukanych i atrakcyjnych wizualnie potraw.
Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw w Holandii jest stamppot, niesamowicie prosta w przygotowaniu, w bardzo dużej ilości. Jak na Holandię przystało, składa się ona przede wszystkim z ugotowanych, utłuczonych ziemniaków. Otrzymana w ten sposób masa, chociaż może wydawać nam się podobna, niewiele wspólnego ma ze znanym nam puree. Jako dodatek często spotkać możemy wędzoną kiełbasę, smażony boczek pokrojony w kostkę czy też kotlet mielony. Szybkie i smaczne.
Co ciekawe, potrawa ta pojawia się na codziennym stole holendrów praktycznie codziennie, o ile więc nie znajdziemy noclegu w jednym z droższych hoteli możemy być pewni, że będzie to nasz pierwszy kulinarny kontakt z Holandią. Wśród najpopularniejszych dań znajdziemy także zupę grochową, zupę z brązowej fasolki, kotlet mielony oraz bardzo często ryby. Próżno szukać udziwnień, potraw niestandardowych, jest to jednak również ogromną zaletą. Smak tych codziennych potraw zdecydowanie nam te braki wynagradza.
Jedną z najpopularniejszych potraw wiosennych jest standardowy, a jakżeby inaczej, wypatroszony solony śledzik z cebulką pokrojoną w kostkę. Ta wyjątkowa zakąska pojawia się praktycznie w każdym gastronomicznym zakątku. Na sam koniec zostawiliśmy jednak najbardziej charakterystyczny dla Holandii składnik, czyli sery żółte. Jeżeli ktokolwiek nie powiązał do tej pory holendrów z wyrobem sera, do nadrobienia ma ogromną część historii tego wyjątkowego kraju.
Najpopularniejszymi odmianami serów pochodzących z Holandii są Gouda, Leerdammer, Edammer, Maaslander, Amsterdammer oraz Leidsekaas. Jedną z najpopularniejszych potraw związanych z serami są… kanapki. Zaskoczenie? Oczywiście, że nie. Podróżując po całej Holandii warto jednak wypróbować różne gatunki serów, które różnić mogą się smakiem oraz sposobem podania. Kuchnia holenderska nie jest wybitna jednak pomimo dość zwykłych potraw warto je wypróbować. Bogactwo smaku potrafi nas zaskoczyć również w prostocie.