Wybierając się w jakąkolwiek podróż po cichu liczymy zazwyczaj także na kulinarne uniesienia, poznanie lokalnej kuchni, wypróbowanie miejscowych przysmaków. Nie jest to regułą, takie eksperymenty kończą się niestety czasem niemałymi problemami żołądkowymi. Im bardziej wymyślne dania chcemy wypróbować, z tym większą ostrożnością powinniśmy podchodzić do posiłku. Czego unikać w podróży aby zawsze spokojnie doczekać wieczora?
W idealnej sytuacji są osoby, dla których rodzaj posiłku nie ma żadnego znaczenia a żołądek przyjmie dosłownie wszystko. Jeżeli charakterystyka ta opisuje właśnie nas, mamy szczęście, żadna kuchnia nie jest nam groźna. Zdecydowana większość osób narażona jest jednak na większą wrażliwość spowodowaną odmienną wodą, przyprawami, smakami, dodatkami. Począwszy od delikatnego bulgotania w żołądku, po prawdziwe zatrucie, w podróży czekać mogą na nas bardzo nieprzyjemne niespodzianki.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem w trakcie podróży busem jest zabranie własnego jedzenia. Nawet jeśli nie wyglądają groźnie, posiłki na stacjach benzynowych nie należą do najzdrowszych. Jeżeli jest to nasza pierwsza w życiu tak długa podróż nie wiemy jak nasz organizm zareaguje na poszczególnych jej etapach. Z doświadczenia wiemy, że lepiej jest się odrobinę przegłodzić, odpuścić większe posiłki niż narażać na nieprzyjemności w podróży, szczególnie przy akompaniamencie niezadowolenia współpasażerów.
Co powinniśmy zatem zabrać ze sobą do busa? Pamiętajmy przede wszystkim o dużej ilości wody. Zawsze będzie chciało nam się pić, szczególnie w bardzo długiej trasie. Zapomnijmy także o produktach, które łatwo się psują. Wędlina, majonez, jajka to naturalny wróg podróżnika. W zamian za to możemy zabrać ze sobą coś pieczonego lub gotowanego. Dobrym pomysłem będzie także większa ilość owoców, które przetrwają różne temperatury oraz czas spędzony w ciepłym zazwyczaj pomieszczeniu.
Warto pamiętać, że do posiłków jakie spotkamy na swojej drodze miejscowi są zdecydowanie przyzwyczajeni, nas różnorodność smaków może niestety zaskoczyć. Unikajmy więc posiłków podejrzanych, o dziwnym dla nas smaku czy wyglądzie. Jeśli bardzo chcemy spróbować, powinniśmy zadowolić się jedynie skosztowaniem, co zdecydowanie nam nie zaszkodzi, pozwoli natomiast zapoznać się z lokalną kuchnią. Nie musimy się jej obawiać, po prostu postarajmy się być ostrożni.
Ważnym czynnikiem dotyczącym jedzenia w podróży jest higiena. Jeśli wchodząc do zajazdu bądź restauracji nie mamy zamiaru udać się do toalety by umyć ręce, pamiętajmy chociaż o zabraniu ze sobą wilgotnych chusteczek. Także żele antybakteryjne przydadzą nam się nie tylko przed udaniem się na posiłek. Nigdy nie powinniśmy sobie odmawiać miejscowych posiłków, chyba że jesteśmy pewni, że dane produkty na pewno nam zaszkodzą. W przeciwnym wypadku wystarczy odrobina uwagi by spokojnie spróbować wszystkich dostępnych dań.